Psoriazisul facial si psoriazisul scalpului sunt doar doua dintre formele bolii

Psoriazisul facial
Zonele de pe fata afectate cel mai des sunt sprancenele, pielea dintre nas si buza superioara, partea superioara a fruntii si linia ce marcheaza zona capilara. Din cauza faptului ca unele boli de piele se aseamana simptomelor psoriazisului facial, s-ar putea sa fie nevoie de o biopsie pentru a identifica cu certitudine afectiunea.
Eruptiile pot aparea si pe pleoape, in jurul urechilor, gurii si pe nas. Tratarea inflamatiilor de la nivelul pleoapelor poate implica spalarea marginilor pleoapelor si a genelor cu o solutie de apa si sampon pentru copii. Un produs eliberat fara prescriptie, Ocusoft, poate ajuta la indepartarea solzilor de pe pleoape si de pe marginile ochilor; toate acestea pot fi facute doar sub supravegherea unui doctor deoarece pielea din jurul ochilor poate fi usor lezata, iar utilizarea steroizilor locali in aceasta zona poate duce la aparitia glaucomului si/sau a cataractei.
Pe langa Dovonex, Tazorac si raze UV, Protopicul poate fi utilizat in tratarea psoriazisul facial. El si Elidelul, ambele medicamente care trateaza eczeme, pot fi eficiente in tratarea psoriazisului. Pot fi folositi si steroizii locali, dar utilizarea lor prelungita poate cauza largirea capilarelor (vene paianjen) pe fata.
Descuamarea cauzata de psoriazis poate bloca canalul auditiv si produce pierderea temporara a auzului; canalul ar trebui curatat de un doctor. Psoriazisul din interiorul si din jurul gurii si de pe buze poate cauza disconfort si dificultati in a mesteca si inghiti mancarea. Imbunatatirea igienei si spalarea frecventa a gurii cu o solutie salina poate ajuta la ameliorarea disconfortului oral; exista si steroizi locali care au fost creati special pentru a trata zonele umede.
Leziunile cauzate de psoriazis, de obicei albe si gri, pot aparea si pe gingii, limba, in interiorul gurii si a nasului.

Psoriazisul scalpului
Cel putin jumatate dintre cei care sufera de psoriazis prezinta si aceasta forma. La fel cum se intampla cu psoriazisul de pe orice alta parte a corpului, celulele pielii cresc prea repede si cauzeaza aparitia unor leziuni rosii acoperite cu solzi argintii. In cazurile severe, scalpul este acoperit de placi groase cu aspect de crusta, iar parul este posibil sa cada. Zona afectata se poate extinde dincolo de linia parului inspre frunte, in spatele gatului si in jurul urechilor. Tratamentele, la fel ca pentru orice tip de psoriazis, sunt combinate si rotite pentru ca boala poate deveni rezistenta la medicamente dupa utilizarea repetata. Multe optiuni de tratament pot ajuta la controlarea psoriazisului scalpului si simptomele sale:
Produsele pe baza de catran si acid salicilic sunt in general suficiente pentru tratarea formelor foarte blande de psoriazis.
Medicamentele locale (aplicate pe piele)
Tratamente cu raze ultraviolete (UV)
Tratamentele sistemice (orale sau injectate) pot fi incercate daca psoriazisul este prezent in alta parte si /sau psoriazisul este sever.
Oricare ar fi forma de psoriazis de care suferiti, niciun tratament actual nu permite vindecarea definitiva a psoriazisului, ci doar reducerea leziunilor. Ameliorarea simptomelor depinde de localizarea afectiunii, de cat timp a trecut de la primul semn, intinderea si tipul de piele al bolnavului.